2016. március 5., szombat

G-nap

Jajj nekem, most néztem meg az Agyas és agyatlan (valaki lökje mál a földle nagyon dulván azt farokfejet, aki ezeket a magyar címeket adja), khm... a The Brothers Grimsby című mozgóképet, ami a maga módján tökéletes film, már amennyiben tényleg visítva röhögtünk rajta. de hát van az mennyiségű elefántsperma, meg indokolatlan férfisegg, ami már vicces, ráadásul még csak szégyellni sem kell magunkat elvégre maga a nagy Sacha Baron Cohen (Ali G, Borat, Bruno) a fő elkövető. Mint társ-forgatókönyvíró, producer és főszereplő egy személyben.

Ha a Fröccs Öntő Bár és Grill törzsközönsége látná ezt a filmet, biztos a kedvence lenne, ennyi részeg, kövér, izzad és  félmeztelen kocsmatölteléket ritkán látni egyszerre a vásznon, élükön a fentiek mellett még halszagú Johnny Vegas-szal. Igazi karikatúrái ők a suttyó, külvárosi focihuligánoknak („Hé, náluk már az is ratyinak számít, aki dezodort használ!”), Cohen meg szokása szerint lubickol az taplóság újabb rétegeinek ábrázolásában, bár azt Borattal valószínűleg már a végletekig vitte, ettől még persze próbálkozhat:



No meg ez az a film, aminek az égvilágon semmi mondanivalója sincs a világról, ez itt már a paródia paródiája, ha mondjuk a Kingsman egy kémfilm-paródia, akkor ez meg a Kingsman vicces világának paródiája, itt már nem elegáns úriemberek meg lakótelepi suttyók vannak. Csak suttyók, félúton a tüdőrák meg a májzsugor között, akik borotválják a gyerekük fejét, hogy behazudhassák leukémiásnak a segélyért (heti  65 font!), de valahogy telik nekik Chilébe repülőjegyre, meg belépőre a foci VB döntőjére, persze ez a film végén, és addigra már sejtjük, hogy ez az egész nem is komoly. Bár ez már korábban is gyanús lehet a nézőnek, például a mikor két hősünk egy elefánt méhében bújik el üldözőik elől, csak kiderül, hogy az illető elefánt a csorda kurvája, úgyhogy több hím is alaposan megcsinálja. Mert nincs is jobb, mint mikor egy titkosügynököt telibekap egy vödörnyi sperma, a filmművészet ilyenkor diszkréten elfordul, de a néző.., a néző az fetrengve röhög.

Ebben csak annyi a trükk, hogy a trágárság meg a kaki-pisi-fing humor kis adagban taszító, hogy hasson, a végletekig el kell túlozni, durván túl kell adagolni, így elsőre elsöprően vicces. Persze ez egy idő után elmúlik, de az első élmény frenetikus. Cohen amúgy egy zseni, erős altesti fixációkkal, tipikusan ő az aki káromkodásból épít katedrálist. (Mondjuk ez film csak egy mellékhajó.)

p.s. Egy idézet Mogácstól, valamelyik stand-upjában láttam, ide illik:
„Hugó a víziló / Töke vagy két akó / Tele van gecivel / Kérsz egy decivel?”
És közben végig kibírtam, hogy a G-nap (G ez esetben nem Grimsby), emlékére ne hozzam szóba a felcsútit... vagyis...affene!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése